tirsdag 13. oktober 2009

s k a l l s t o l
Foto: Peter Stackpole

Under 2.verdenskrig samarbeidet Charles Eames med det amerikanske forsvaret om utvikling av ny teknologi og nye materialer til bruk i krigsmateriell. Han var blant annet med på å utvilke glassfiberen, som da krigen var over ble tatt i bruk i skallstolene dere ser på fotografiene over. Materialet egnet seg godt til utformingen av datidens myke modernisme.

Gyngestolen, som kanskje er den som er mest kjent, ble presentert første gang på Museum of Modern Art i New York i 1948, og ble umiddelbart svært populær.

I begynnelsen ble glassfiberstolene produsert av Henry Miller. I dag er det Vitra som produserer stolen, ikke i det opprinnelige materialet, men i den mer miljøvennlige polypropylen plasten.
Selvom jeg er eier av en slik stol, må jeg si at den orginale er flottere. Glassfiberen gir en finere tekstur, i tillegg til at den er gjennomskinnelig. Det ser man jo tydelig på det øverste fotografiet av Ray Eames.

Drømmen er å eie en Eames glassfiberstol en gang i fremtiden. De er tilstadighet til salgs hos Lauritz, så det burde jo være mulig. Enn så lenge får jeg gynge i den jeg har, og nøye meg med fotografiene til LIFE fotografen Peter Stackpole, tatt i 1950.

Ingen kommentarer: